Ranny ptaszek
W pokoju Pomidorka rozległ się dźwięk dzwonka – Dryń, dryń, dryń!!!! Budzik dzwonił jak szalony, jednak Pomidorkowi nie chciało się wstawać.
– Jeszcze minutkę, chociaż chwileczkę wtulę głowę w podusię i pośpię sobie odrobinkę – pomyślał i wyłączył budzik.
– Pomidorku! Czas wstawać, owsianka czeka na stole! – dobiegło zza drzwi sypialni.
To Dudek przypominał przyjacielowi, że czas wstawać. Zapowiadał się pracowity dzień i nie było czasu na leniuchowanie.
Pomidorek z trudem wstał z łóżka i udał się do kuchni. Zastał w niej Dudka, który od rana krzątał się przygotowując śniadanie.
– Dzień dobry Dudku – powiedział zaspany Pomidorek. – Jak ty to robisz, że z Ciebie taki ranny ptaszek. Od świtu jesteś uśmiechnięty i pełen energii. Sprzątasz, gotujesz i podśpiewujesz, a ja najchętniej dalej drzemałbym pod kołdrą? – dodał.
Owsianka mocy
– Sekretem jest śniadanie, pożywne śniadanie! – odpowiedział Dudek. – To ono daje siłę i energię. Zjadam rano owsiankę, bo owies to jedno z najzdrowszych ziaren i dzięki temu wspaniale zaczynam dzień.
– A co niby takiego szczególnego ma ten twój owies, ja przecież też zjadam rano coś dobrego, a jednak nie mam tyle energii co Ty?
– Otóż Pomidorku, owies jest naprawdę wyjątkowy wśród wszystkich zbóż. Za sprawą dużej ilości „dobrych” tłuszczów dostarcza najwięcej energii. Zawarte w nim białko, czyli składnik, który buduje nasz organizm jest wyjątkowo wartościowe. Owsianka z rana to zatem solidna porcja energii oraz składników potrzebnych by rosnąć i regenerować siły! Aaaa, prawie zapomniałem, owies ma też znaczne ilości błonnika, który dba o dobre trawienie i oczyszczanie organizmu – odpowiedział Dudek.
Pomidorek słuchał z zaciekawianiem przyjaciela i nabierał coraz większej ochoty na jego śniadaniowy przysmak.
– Może zatem poczęstujesz się moją wyborną owsianką? Dodałem do niej dużo owoców, jest przepyszna – zaproponował Dudek.
– Z przyjemnością – odpowiedział Pomidorek i zabrał się do jedzenia.

Nasz przepis na owsiankę
Chcesz poznać nasz przepis na owsiankę? Jest naprawdę prosty.
Wystarczy szklanka mleka krowiego lub roślinnego i można zaczynać gotowanie. My lubimy dodawać do owsianki owoce, nasiona oraz orzechy. Czasem doprawiamy ją również odrobiną cynamonu, wanilii, syropu klonowego lub miodu.
Owsianka – ulubiony przysmak śniadaniowy Dudka
1
porcja7
minutesskładniki
250 ml mleka (możesz zastąpić ulubionym mlekiem roślinnym)
70 g płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich)
Przygotowanie
- Do garnka wlej szklankę mleka. Wsyp ok.7 pełnych łyżek płatków owsianych, wymieszaj.
- Zagotuj mleko z płatkami. Po zagotowaniu podgrzewaj całość jeszcze kilka minut na małym ogniu cały czas mieszając, do czasu aż zgęstnieje.
Notes
- Owsianka z przepisu jest gęsta, jeśli wolisz by była bardziej płynna, dolej do niej po ugotowaniu więcej mleka lub trochę wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Dopraw owsiankę swoimi ulubionymi dodatkami: przyprawami, nasionami, owocami, miodem, sokiem lub syropem klonowym.
- Płatki owsiane górskie potrzebują ok.6 minut od zagotowania do uzyskania gęstej, kleistej konsystencji. Płatki błyskawiczne po zagotowaniu gęstnieją już po ok. 2-3 minutach.
Naszą owsiankę przygotowujemy często z dodatkiem malin. Najlepsze są świeże sezonowe owoce, ale mogą być również mrożone. Wystarczy podgrzać je z dodatkiem odrobiny miodu i dodać do owsianki.
Jesienią i w zimie lubimy dodać do owsianki łyżeczkę kakao, cynamon i syrop klonowy. W takim wydaniu nasza owsianka jest pyszna i rozgrzewająca.
Smacznego!
Najnowsze komentarze